Založ si blog

Toxickí ľudia

Ako vnímate tento pojem? Mali ste už niekedy pocit, že od určitých ľudí, či už z rodiny alebo priateľov sa Vám chce jednoducho utiecť? Že ste toľkokrát v ich prítomnosti stratili samých seba, začalo vám silno búšiť srdce, cítili ste sa nedocenení, atakovaní a nakoniec ste prišli domov zničení ako pred poslednou večerou?

Všímam si, že veľa ľudí, či už v mojom bezprostrednom okolí, alebo len tak na sociálnych sieťach má črty egoizmu, narcizmu, sociopatizmu, psychopatizmu a im podobné odtiene. Priznám sa, že mi trvalo dlho, kým som pochopila, že vlastne to vôbec nie je moja vina, čo pred vami títo ľudia predvádzajú. V podstate sa jedná o naučený systém manipulácie, ktorý ako jediný našli, ako prežiť v tomto pre nich nestabilnom, náročnom svete. Milujú pozornosť, pri všetkom, pokiaľ im ju dáte, ste vítaný, pokiaľ ale začnete mať pocit, že celý váš svet sa zrazu točí okolo energie týchto ľudí, treba spozornieť. Oni si totiž nie sú schopní uvedomiť, ako hlboko dokážu ničiť svoje okolie svojimi postojmi, scénami, vyjadreniami a posadnutosťou ovládať iných.

Otázka je: myslíte, že títo ľudia sa vôbec dokážu mať radi? Myslím si, že vôbec, ba naopak, nenávisť, ktorú voči sebe cítia projektujú na vás, mysliac si, že je to prejav lásky a súcitu, keďže oni to tak skrátka majú. Neberiem do úvahy ľudí, ktorí ešte duševne dozrievajú a hľadajú sa, tam je ešte šanca o prepólovanie a prehodnotenie svojich vnútorných nastavení.

Neviem, či tak často vyskytujúci sa trend osobnostných čŕt prevláda vplyvom doby, ktorú v súčasnosti žijeme, každopádne je to škoda pre vývin a ukazovanie príkladu našim deťom, ktoré tak prepotrebne potrebujú vlastnosti ako súcit, nadšenie, zdravá, bezpodmienečná láska, harmonická rodina, susedia, kamaráti, ktoré formujú ich vnímanie sveta na celý život dopredu.

Otázkou pre nás dospelých ostáva, čo s tým môžeme urobiť? Myslím si, že odpoveď na to má každý z nás v sebe. Určiť hranice tomu, čo odmietame akceptovať, že žiadna forma trýznenia, manipulácie nemá miesto v našich hodnotách, prípadne odpovedať odídením zo situácie bez slova poukázaním na to, ako veľmi nám samým na sebe záleží a ako sa vieme s láskou postarať o seba, veď koniec koncov, kto nás dokáže milovať viac, ako my sami?

Verím, že súčasná doba je aj akousi skúškou ľudskej duše, ako si dokáže poradiť s výzvami bolesti, ktorá je prítomná ešte viac, ako kedykoľvek predtým. Sú to rôzne bolesti a strachy, stále však máme šancu im porozumieť z duchovného hľadiska. Z toho, čo konkrétne nám priniesli a čo nepotrebného nám vzali.

Strom života predstavuje prepojenie všetkého, čo sa nachádza vo vesmíre. Je symbolom súdržnosti a pripomína vám, že nikdy nie ste v živote sami! Charakterizuje životnú silu a nesmrteľnosť. Korene stromu sú zakotvené hlboko v domove, odkiaľ naberajú silu. Pripomínajú tak výživu od Matky Zem. Kmeň sa nachádza v priestore a jeho vetvičky sa rozprestierajú do všetkých svetových strán. Koruna symbolu vzhliada k nebesám, odkiaľ čerpá vesmírnu energiu. Zdroj: https://www.dovido.sk/Tema/Novinky/Strom-zivota-co-tento-symbol-znamena

Inteligencia národa vyjadrená účasťou na referende

22.01.2023

Čím je človek starší, tým je skúsenejší a múdrejší, ako sa vraví, a pravdupovediac je to aj pravda. Byť občanom štátu detto. Ak niekto nahliadne do minulosti úspešnosti referend na Slovensku, zdá sa, že sme múdrejší a skúsenejší iba o účasť v Európskej únii. Čerpáme z nej ekonomické injekcie, avšak kritériá bonusu často ani nesplníme. Čím to asi bude? Do [...]

Úvaha: Čo by v dnešných časoch urobil Ježiš?

17.04.2022

Len na úvod chcem povedať, že v nijakom prípade sa nechcem dotýkať veriacich alebo útočiť na ich pohľad na vieru, keďže máme kresťanské sviatky zmŕtvychvstania Pána. Moja viera je silná, preto si v posledných dňoch kladiem otázku, ktorú sme často nosili ako tínedžeri v USA ako prívesok na ruke znejúc: „WWJD“? Pre tých, ktorí vedia, o čom píšem, je tam [...]

Slovensko žije Ukrajinou. Sme tak solidárni alebo sa strácame v bytí?

27.03.2022

Život počas korony sa ešte väčšmi zamotal vojnou, aby život nebol nudný a prípadne aby sme sa viacej starali o blaho iných ako to svoje. Nemôžem opomenúť, že žlto modrá farba sa mi vryla do pamäti asi viac ako nikdy predtým. Konflikt, ktorý vznikol už dávnejšie sa vyvíja smerom, ako sa situácii postavili vedúci predstavitelia krajín, pýtam sa, ako veľmi sa nás toto [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 52
Celková čítanosť: 113161x
Priemerná čítanosť článkov: 2176x

Autor blogu

Kategórie