Založ si blog

Slovensko žije Ukrajinou. Sme tak solidárni alebo sa strácame v bytí?

Život počas korony sa ešte väčšmi zamotal vojnou, aby život nebol nudný a prípadne aby sme sa viacej starali o blaho iných ako to svoje. Nemôžem opomenúť, že žlto modrá farba sa mi vryla do pamäti asi viac ako nikdy predtým.

Konflikt, ktorý vznikol už dávnejšie sa vyvíja smerom, ako sa situácii postavili vedúci predstavitelia krajín, pýtam sa, ako veľmi sa nás toto dianie týka? Ľudskosť je potrebná, ak sa vieme empaticky vcítiť do ľudí, ktorí sú najviac poznačení vojnou a sú v nej nevinne. Pomoc je na mieste tam, kde vidíme, že sme zlepšili situáciu tých, ktorí to najviac potrebovali.

Minca má vždy dve strany, ak chceme vidieť iba tú jednu, nevieme sa na situáciu pozrieť objektívne.

Verím tomu, že aj samotní Slováci, najmä po ťažko skúšanom období si zaslúžia pozornosť v domácej krajine, ktorá „nie je tak bohatá, aby si mohla dovoliť kupovať lacné veci“.

Koľko ľudí na Slovensku zostalo bez práce? Koľkým sa situácia zhoršila, pretože museli vynakladať silu tam, kde za štandardných okolností by sa dala vymeniť za oddych a harmóniu?

Čo ma prekvapilo najviac, je laserovo osvetlený Bratislavský hrad vlajkou Ukrajiny. Nech kdekoľvek inde svieti ukrajinská vlajka, avšak na symbole hlavného mesta mi to príde značne cez čiaru.

Akú identitu a národné povedomie budujeme svojim deťom? Že sme síce solidárni a súcitní, avšak s tým, že vieme, kto sme a kto nie sme.

Inteligencia národa vyjadrená účasťou na referende

22.01.2023

Čím je človek starší, tým je skúsenejší a múdrejší, ako sa vraví, a pravdupovediac je to aj pravda. Byť občanom štátu detto. Ak niekto nahliadne do minulosti úspešnosti referend na Slovensku, zdá sa, že sme múdrejší a skúsenejší iba o účasť v Európskej únii. Čerpáme z nej ekonomické injekcie, avšak kritériá bonusu často ani nesplníme. Čím to asi bude? Do [...]

Úvaha: Čo by v dnešných časoch urobil Ježiš?

17.04.2022

Len na úvod chcem povedať, že v nijakom prípade sa nechcem dotýkať veriacich alebo útočiť na ich pohľad na vieru, keďže máme kresťanské sviatky zmŕtvychvstania Pána. Moja viera je silná, preto si v posledných dňoch kladiem otázku, ktorú sme často nosili ako tínedžeri v USA ako prívesok na ruke znejúc: „WWJD“? Pre tých, ktorí vedia, o čom píšem, je tam [...]

Príležitosť voľby

03.03.2022

Nikdy viac, ako v takto ťažko kritických časoch, si máme možnosť uvedomiť, čo je v živote to najdôležitejšie a podstatné. Zrazu sa nám naše vnútorné boje, krivdy a zášť zdajú akési malicherné v porovnaní s tým, čo sa deje v celosvetovom meradle. Cítime, že nám akosi dochádza dych, pri pomyslení na spôsoby myslenia, postoje, názory, ktoré sme mali akosi [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 52
Celková čítanosť: 112300x
Priemerná čítanosť článkov: 2160x

Autor blogu

Kategórie