Založ si blog

Covid lockdown a ako sa z toho nezblázniť – činžiakový blázinec s deťmi

Druhostupniari nedostali vôbec na výber. Jednoducho ich minister školstva, pravdivo povedané, pán premiér uzamkol doma, odkázaných či už samých na seba, v tom lepšom prípade na rodičov, či starých rodičov. Prišli do úvahy rôzne alternatívy, aj tie, že starší súrodenec  stráži mladšieho.

Aj vyhláška, že dieťa je schopné sa o seba postarať od 12tich rokov, pardon, na základe akých kritérií sme dospeli k tejto deklarácii? Kto rozhodoval, že deti sú schopné v tomto veku fungovať sami pre seba, so sebou. Aha, vlastne je to čisto finančný záujem vlády, ako sa zbaviť platenia OČR pre rodičov, tak ako v prvej vlne. Pandemická OČR sa jednoducho nekonala. Rodičia boli jednoducho odkázaní bez podpory štátu situáciu zvládnuť svojimi možnosťami. Pekná podpora štátu. Hlavne, keď pán Grohling povie, že vzdelanie je dôležité. Samoštúdium detí na druhom stupni považujem za formu nelegálnej detskej práce.

Vyvstali mnohé peripetie, ktoré nás všetky, no najmä naše deti predstavili pred hotovú vec. Niektorí rodičia s tým nemali žiadny problém, keďže ich deti v ich podaní sú celkom samostatné a šikovné a výučbu zvládli bez menších následkov. Zvládli online pripojenie, výučbu, odovzdávanie úloh a promptné reagovanie na potreby učiteľov. Aj keď niektorí tvrdia, že predsa aj my sme boli zvyknutí byť v tomto veku sami, určite nie celý deň napichnutý na online.

U nás doma bola situácia iná. Snažila som sa dieťaťu vysvetliť, že toto je jediný spôsob, ako sa stať samostatným a niečo nové sa naučiť. Nebolo to jednoduché. Najmä trekovanie úloh bol problém, keďže kanály, cez ktoré úlohy prichádzali boli zo začiatku viaceré. Byť online niekedy 5 hodín pre druhostupniara bola celkom výzva. Veď uznajte, zvládnuť vnímať novú učebnú látku, robiť si poznámky a potom aj úlohy je celkom pekný kúsok, ak ste to nikdy predtým neskúsili.

 Dá sa povedať, že sme to zvládli a naučili sme sa zopár grífov, ako fungovať v online svete. Dokonca sme sa naučili, teda môj syn, robiť palacinky.

Toto by som brala všetko ako veci, ktoré sa deťom do sveta zídu a môžu z nich čerpať do budúcna.

Druhá strana mince sú však rodičia, ktorí v mnohom suplovali učiteľov, keďže kvalita online výučby bola nedostatočná.

A to ani nehovorím o odmenách, ktoré sa im nedostali. Učitelia dostali odmeny. Nechcem rozvádzať túto tému, keďže údajne sú málo platení a zaslúžia si viac. Isto si v tejto situácii zaslúži odmenu každý, kto sa musel zaprieť, naozaj silno, keďže lockdown z nás vytiahol a vyšponoval aj posledné rezervy zdravého rozumu a energie, aby sme situáciu ustáli.

Priznám sa, že toto obdobie bolo veľmi náročné na mentálny mier, ale to, že sme to zvládli je znamením, že ak sme zvládli túto výzvu, zvládneme skutočne všetko. Deti sa naučili samostatnosti, trpezlivosti a odvahe, rodičia pokore a stress manažmentu samovýukou, prakticky v praxi, za pochodu.

Pomaly sa blížime k svetlejším dňom a verím, že situácia s lockdownom sa 10.1.2021 skončí. Veľmi si prajem, aby detváky konečne stretli svojich rovesníkov a učitelia sa mohli plne angažovať svojmu poslaniu.

Ibaže by nám to „velebnosť“ – pán Matovič znova prekazil. Pevne verím, že tentokrát sa mu to nepodarí, lebo…..

Inteligencia národa vyjadrená účasťou na referende

22.01.2023

Čím je človek starší, tým je skúsenejší a múdrejší, ako sa vraví, a pravdupovediac je to aj pravda. Byť občanom štátu detto. Ak niekto nahliadne do minulosti úspešnosti referend na Slovensku, zdá sa, že sme múdrejší a skúsenejší iba o účasť v Európskej únii. Čerpáme z nej ekonomické injekcie, avšak kritériá bonusu často ani nesplníme. Čím to asi bude? Do [...]

Úvaha: Čo by v dnešných časoch urobil Ježiš?

17.04.2022

Len na úvod chcem povedať, že v nijakom prípade sa nechcem dotýkať veriacich alebo útočiť na ich pohľad na vieru, keďže máme kresťanské sviatky zmŕtvychvstania Pána. Moja viera je silná, preto si v posledných dňoch kladiem otázku, ktorú sme často nosili ako tínedžeri v USA ako prívesok na ruke znejúc: „WWJD“? Pre tých, ktorí vedia, o čom píšem, je tam [...]

Slovensko žije Ukrajinou. Sme tak solidárni alebo sa strácame v bytí?

27.03.2022

Život počas korony sa ešte väčšmi zamotal vojnou, aby život nebol nudný a prípadne aby sme sa viacej starali o blaho iných ako to svoje. Nemôžem opomenúť, že žlto modrá farba sa mi vryla do pamäti asi viac ako nikdy predtým. Konflikt, ktorý vznikol už dávnejšie sa vyvíja smerom, ako sa situácii postavili vedúci predstavitelia krajín, pýtam sa, ako veľmi sa nás toto [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 52
Celková čítanosť: 113140x
Priemerná čítanosť článkov: 2176x

Autor blogu

Kategórie