Založ si blog

Sociálno-ekonomické dôsledky pandémie na Slovensku

Druhá vlna pandémie dosiahla svoj (peak) – vrchol, týkajúci sa chorých na Kovid-19 a taktiež „lockdwnom“ postihnutých odvetví ekonomiky, ktoré boli nútené zaradiť podnikaniu stopku. Momentálne sme v akomsi vákuu, kde v kŕči o záchranu životov a zachránenia chodu kritickej infraštruktúry, pomaly lapáme po dychu.

Premiér sa snaží plávať nad hladinou, lebo ako hrdina zachraňuje zdravie obyvateľstva. To je však len jeden dielčí cieľ, ktorý treba mať na zreteli.

Ako sa chceme ekonomicky naštartovať, keď síce peniaze z únie sú sľúbené, samozrejme za cenu ďalšieho zadlžovania. Zaujímalo by ma, na koľko percent bude schopná súčasná vládna garnitúra túto pomoc aj využiť.

Premiérovi absolútne zjavne nedochádza, že prepojené nádoby štát – dane, bude potrebné balansovať. Odkiaľ zoberie peniaze, ktoré štát má prevažne z daní, ak vypne ekonomiku na dlhý čas? Peniaze sa míňajú a ja by som mu skutočne dopriala užiť si jeho sen a zostala by som bez práce. V podstate veľká väčšina ľudí prestane pracovať a začne sa spoliehať na Sociálnu poisťovňu, konkrétne na dávky v nezamestnanosti. Banky budú chcieť mať splatené svoje úvery, čiže opäť spojené nádoby obehu peňazí.

V článku sa spomína dopad nezamestnanosti na príjmy obyvateľstva v rámci SR, názor si urobte sami.

https://financer.com/sk/koronavirus-covid-19-slovensko/

Ak by občania ostali vyslovene závislí od štátu, aby premiér mohol prežiť svoje heroické víťazstvo záchrany občanov Slovenska z područia pliagy Kovid-19, pán Matovič by mal začať reálne počúvať aj odborníkov z mimo zdravotníckej brandže a pozrel na kompas, kam ekonomicky sa rútime.

Veď nie sme bohatí ako iné krajiny EÚ, náš dlh sa navýši v budúcom roku na 80% HDP…….pánečku, to budú mať čo splácať budúce generácie.

Koľko obyvateľov má Slovensko? Veľmi málo na to, aby sme si mohli dovoliť spať na vavrínoch, nemáme predsa žiadne úspory ako napríklad Nemci, nemáme sa čím zaručiť, ako bohatí Američania, tak kto bude platiť sekeru?

https://www.mzv.sk/documents/10182/2346765/048+OECD+v+skratke

Pán premiér by mohol konečne pochopiť, že dovoľujem si len toľko, koľko mám vo vrecku peňazí alebo prikryjem sa len takou perinou, na akú mám.

Ak aj teda budeme vazalmi súčasnej epidémie, som zvedavá, ako hlboko do vrecka pôjde Slovenská republika z jej výdavkami.

Nezatracujem túto vládu a želám jej, aby sa naozaj statočne popasovali s obrovskými výzvami ekonomicko-sociálneho charakteru, lebo naozaj je s čím sa pasovať, mimo zdravotných pravdaže. To je ale iná téma.

No nato treba mať otvorené oči, vyčistené uši a schopnosť manažovať všetky odvetvia rovnocenne, nie tváriť sa na urazeného Petra Pana, ktorý lieta na obláčiku a všetci mu chcú zle. Prípadne dať ľuďom certifikát do ruky, aby sa cítili ako „Toby môže do práce!“

Inteligencia národa vyjadrená účasťou na referende

22.01.2023

Čím je človek starší, tým je skúsenejší a múdrejší, ako sa vraví, a pravdupovediac je to aj pravda. Byť občanom štátu detto. Ak niekto nahliadne do minulosti úspešnosti referend na Slovensku, zdá sa, že sme múdrejší a skúsenejší iba o účasť v Európskej únii. Čerpáme z nej ekonomické injekcie, avšak kritériá bonusu často ani nesplníme. Čím to asi bude? Do [...]

Úvaha: Čo by v dnešných časoch urobil Ježiš?

17.04.2022

Len na úvod chcem povedať, že v nijakom prípade sa nechcem dotýkať veriacich alebo útočiť na ich pohľad na vieru, keďže máme kresťanské sviatky zmŕtvychvstania Pána. Moja viera je silná, preto si v posledných dňoch kladiem otázku, ktorú sme často nosili ako tínedžeri v USA ako prívesok na ruke znejúc: „WWJD“? Pre tých, ktorí vedia, o čom píšem, je tam [...]

Slovensko žije Ukrajinou. Sme tak solidárni alebo sa strácame v bytí?

27.03.2022

Život počas korony sa ešte väčšmi zamotal vojnou, aby život nebol nudný a prípadne aby sme sa viacej starali o blaho iných ako to svoje. Nemôžem opomenúť, že žlto modrá farba sa mi vryla do pamäti asi viac ako nikdy predtým. Konflikt, ktorý vznikol už dávnejšie sa vyvíja smerom, ako sa situácii postavili vedúci predstavitelia krajín, pýtam sa, ako veľmi sa nás toto [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 52
Celková čítanosť: 112305x
Priemerná čítanosť článkov: 2160x

Autor blogu

Kategórie