Založ si blog

Zrnká múdrosti, len nič autentické o tom, že aj my žijeme

Citátov slávnych sú plné knihy a ľudia sa s nimi stotožňujú, lebo im vnútorne pripisujú akúsi univerzálnu pravdu, ktorá nepochybne platí, avšak do momentu, keď sa staneme pasívnymi konzumentmi právd objavených niekým iným.

Myslím si, že tento svet, meniaci sa svet je dosť krásny na to, a ponúka nám nespočetné možnosti a príležitosti k zisteniu a objaveniu právd, ktoré sú našou autenticitou. Aby aj naši potomkovia a potomkovia ich potomkov vlastne validovali, že aj my sme žili, aká to bola doba a čo priniesla. Priniesla poznania, ktoré sme uchopili a zdokumentovali v citátoch práve rovnako ako velikáni pred nami. Dokonca môžeme inšpirovať mnohých iných v tom, v čo sme vnútorne prezreli.

Verím, že každý z nás na Zemi sa stretáva s nespočetným množstvom výziev, či už od detstva, ranej mladosti, dospelosti, dokonca v starobe. Totiž poznanie na rozdiel od vzdelania nám nikto nevezme.

Aj ja som objavila niektoré „svoje“ pravdy, napríklad: „Čím viac ma ignorovali a prehliadali, tým viac som sama seba milovala.“ Viem, že to znie nelogicky, ale je to môj poznatok. A takto by sme mohli nadviazať na rôzne iné scenáre, s ktorými sa ľudia denno denne stretávajú.

Pre pocit a vieru, že sme sa cítili vypočutí, validovaní, autentickí, a hlavne, aby sme boli hrdí na to, že sme tu raz boli a tí po nás si prečítajú pravdy, vnútorné hodnoty, ktoré sme objavili.

Snáď aj preto, by sme sa necítili stratení, pretože tie pravdy velikánov už akosi nepasujú na skúsenosti dneška. Sú však univerzálne, len by sa hodilo ich doplniť a obohatiť novými, „našimi“ poznaniami.

Inteligencia národa vyjadrená účasťou na referende

22.01.2023

Čím je človek starší, tým je skúsenejší a múdrejší, ako sa vraví, a pravdupovediac je to aj pravda. Byť občanom štátu detto. Ak niekto nahliadne do minulosti úspešnosti referend na Slovensku, zdá sa, že sme múdrejší a skúsenejší iba o účasť v Európskej únii. Čerpáme z nej ekonomické injekcie, avšak kritériá bonusu často ani nesplníme. Čím to asi bude? Do [...]

Úvaha: Čo by v dnešných časoch urobil Ježiš?

17.04.2022

Len na úvod chcem povedať, že v nijakom prípade sa nechcem dotýkať veriacich alebo útočiť na ich pohľad na vieru, keďže máme kresťanské sviatky zmŕtvychvstania Pána. Moja viera je silná, preto si v posledných dňoch kladiem otázku, ktorú sme často nosili ako tínedžeri v USA ako prívesok na ruke znejúc: „WWJD“? Pre tých, ktorí vedia, o čom píšem, je tam [...]

Slovensko žije Ukrajinou. Sme tak solidárni alebo sa strácame v bytí?

27.03.2022

Život počas korony sa ešte väčšmi zamotal vojnou, aby život nebol nudný a prípadne aby sme sa viacej starali o blaho iných ako to svoje. Nemôžem opomenúť, že žlto modrá farba sa mi vryla do pamäti asi viac ako nikdy predtým. Konflikt, ktorý vznikol už dávnejšie sa vyvíja smerom, ako sa situácii postavili vedúci predstavitelia krajín, pýtam sa, ako veľmi sa nás toto [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 52
Celková čítanosť: 113467x
Priemerná čítanosť článkov: 2182x

Autor blogu

Kategórie