Založ si blog

Balans/bilancia 2020teho alebo koniec skúšobného obdobia

Rok 2020 nesie v sebe veľmi zaujímavé, krásne číslo. 2 dvadsiatky. Aké je to len pekné číslo, povedala som si na začiatku roka. Nikto ani len netušil, výnimka sú samozrejme vedmy, ktoré boli tiež akosi ticho, a nikto túto skúšku cti, viery a vytrvalosti nepredpovedal. Možno Vanga?

Rok začal celkom sľubne, a v marci sa začali diať veci. Všetci vieme, aké. Zo začiatku túžba toto všetko rýchlo hodiť za hlavu, otriasť sa a áno, žiť tak, ako predtým. Dovoľte, aby som sa z celého srdca uštipačne usmiala. Žiť ako predtým, čo to znamená? Čo sme vlastne žili? Bublinu, v ktorej väčšina pomyselne žije na piedestále dokonalosti, bohatstva, obžerstva, v tom lepšom prípade influencerov, ktorí rastú ako huby po daždi, dosiahli osvietenie behom jednej noci a návodov na lepší život.

Akosi tento rok mnou neotriasol. Nič podstatné sa pre mňa nezmenilo. Iba som viac mohla vnímať ticho, áno ticho, ktoré priniesol lockdown. Vyjsť len tak na ulicu, na balkón a počúvať spev vtákov, vnímať tichosť hviezdnej oblohy a žiadnych áut, autobusov, a frmol na cestách.

Výnimkou bola online výučba, ktorá bola výzvou, ale dali sme to.

To, že nastala svetová ekonomická kríza sa hovorilo už dávno predtým, apropo, opakuje sa v sínusoide každých sto rokov. Takže pre tých, ktorí sa trochu zaujímajú o spoločenské dianie, to nejako veľmi neprekvapilo.

Iba reakcie ľudstva sú v mnohom bolestivé. Chápem, že prísť o prácu nie vlastnou vinou je šok, ktorý človek musí rozdýchať. Otrasenie rodinného rozpočtu zamáva doslova každým, ak človek nie je zlodejom.

Svetoví lídri, pozrime sa, akí sú to vlastne ľudia, počnúc USA, Turecko, Nemecko, Južná Kórea……

Ukazujú nám zrkadlo, že vlastne svet sa ocitol v akejsi údernej, nemej kríze úpadku spoločenských hodnôt. To však bolo už dávno predtým, korona nám to iba odkryla. Ukázala nám, že politickí vodcovia sú v skutočnosti postavy, ktoré na vrchole nemajú čo hľadať. Pripomína mi to krédo z rozprávky Cisárove nové šaty: „Aha, veď on je úplne nahý“!

Menšina triezvo uvažujúcich jedincov toto dávno vie, len akosi sú tienení tou väčšinou, ktorá stále nosí šaty, ktoré neexistujú. Oči nemajú pre videnie, ale vnímanie niečoho, čo neexistuje. Iba ak v kolektívnom vedomí bláznovstva, honbou za mamonom a točiť sa v skutočnosti v kolese osudu ako škrečok, ktorého nemá kto zastaviť.

Toto skúšobné obdobie sme odštartovali neplánovane, plánovane, verím, že pokračovať budeme s lepšími nástrojmi pre skutočný život. Aby nás už viac nič „strašné“ neprekvapilo.

Želám si pre 2021 čisté ovzdušie plné nádejí na lepší život, vnímania skutočných hodnôt ako láska, spolupatričnosť, čestnosť, starostlivosť a záujem o iných, komunikácia medzi ľuďmi a kompas, ktorý smeruje k severu, ktorý mnohí ešte nevidia. K slnku, svetlu a práci samých na sebe.

Pour Féliciter 2021! Pripíjam.

Inteligencia národa vyjadrená účasťou na referende

22.01.2023

Čím je človek starší, tým je skúsenejší a múdrejší, ako sa vraví, a pravdupovediac je to aj pravda. Byť občanom štátu detto. Ak niekto nahliadne do minulosti úspešnosti referend na Slovensku, zdá sa, že sme múdrejší a skúsenejší iba o účasť v Európskej únii. Čerpáme z nej ekonomické injekcie, avšak kritériá bonusu často ani nesplníme. Čím to asi bude? Do [...]

Úvaha: Čo by v dnešných časoch urobil Ježiš?

17.04.2022

Len na úvod chcem povedať, že v nijakom prípade sa nechcem dotýkať veriacich alebo útočiť na ich pohľad na vieru, keďže máme kresťanské sviatky zmŕtvychvstania Pána. Moja viera je silná, preto si v posledných dňoch kladiem otázku, ktorú sme často nosili ako tínedžeri v USA ako prívesok na ruke znejúc: „WWJD“? Pre tých, ktorí vedia, o čom píšem, je tam [...]

Slovensko žije Ukrajinou. Sme tak solidárni alebo sa strácame v bytí?

27.03.2022

Život počas korony sa ešte väčšmi zamotal vojnou, aby život nebol nudný a prípadne aby sme sa viacej starali o blaho iných ako to svoje. Nemôžem opomenúť, že žlto modrá farba sa mi vryla do pamäti asi viac ako nikdy predtým. Konflikt, ktorý vznikol už dávnejšie sa vyvíja smerom, ako sa situácii postavili vedúci predstavitelia krajín, pýtam sa, ako veľmi sa nás toto [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 52
Celková čítanosť: 113084x
Priemerná čítanosť článkov: 2175x

Autor blogu

Kategórie