Založ si blog

Sme najviac frustrovaní, keď….

Robila som online anketu s otázkou: Z čoho sú ľudia najviac frustrovaní? a tu sú odpovede:

  1. Snaha o dokonalosť a neomylnosť (40 hlasov)
  2. Ľudia nezdieľajú svoje pocity, žijú viac citovo oddelení od vzťahov, lebo je to menej zraňujúce (16 hlasov)
  3. Málo priestoru na oddych duševný a fyzický (12 hlasov)
  4. Z nedostatku peňazí a istoty (9 hlasov)
  5. Príliš veľa rozptylov vo výbere možností (obchod, svetonázor, vzťahy) (6 hlasov)
  6. Pridané účastníkmi: z nedostatku empatie spoločnosti (2hlasy)
  7. Pridané účastníkmi: z neskutočného informačného pretlaku a chaosu v ňom, bez toho, aby si to ľudia vôbec uvedomovali (2hlasy)
  8. Pridané účastníkmi: strach z budúcna (1hlas)

Celková vzorka teda je: 88 ľudí. Toto vieme aplikovať, pretože vzorka bola ženská a dostatočne pestrá na zistenie stresorov, ktoré ovplyvňujú naše životy, až sme z nich frustrovaní….

Prvý bod je zaujímavý v tom, že snaha o dokonalosť a neomylnosť sa vyskytuje v ankete v najväčšom zastúpení. Byť dokonalým a neomylným je skrátka nereálne. Kde však a pre koho účel vznikli tieto duševné návyky? Môže to byť práca, vzťahy, porovnávanie sa a im podobné pripodobeniny, ktoré nás oberajú o náš duševný kľud. Ak si uvedomíme, že dokonalosť jednoducho neexistuje, a neomylnosť tiež nie, o koľko ľahšie by sa nám žilo? Otázkou je, kde vznikajú tieto nároky na vlastné sebabičovanie? Dokonalým a neomylným nechceme byť pre iných, ale pre seba, a tu je ten problém. Ak by sme to otočili, vlastne by sme ani nemali ľudské vlastnosti, iba ak roboti sú dokonalí a neomylní, pretože majú vnútri program. Odpoveďou na túto potrebu bude byť nechtiac ranený inými, čo v preklade znamená nedostatok sebaúcty a sebalásky. Vplyvom udalostí a zážitkov z detstva a ranej dospelosti sme si vyjazdili v mysli trať, že ak som autentický, som vlastne zraniteľný, preto potrebujem byť dokonalý…..Odpoveď teda poznáme…..

Druhý bod vlastne vyplýva z toho prvého, ak sa zamyslíme, tu nám ten prvý bod aplikáciou odpovedá, ak som autentický, som vlastne zraniteľný, nemôžem preto zdieľať pocity, pretože tak budem menej zraniteľný…….

Trojka je o oddychu, ktorý potrebujeme, aby sme načerpali duševné a fyzické sily viesť autentický život….. Otázka je, kde míňame ten čas, keď sa vytráca priestor pre oddych a regeneráciu? Azda o5 sa pripodobním k odpovedi, koľko vlastne času a energie nás stojí, ak sa snažíme byť dokonalí a neomylní…. Neskutočne veľa, a to nás jedným slovom frustruje…. Odpovede dávajú pekne zmysel.

Štvorka je o finančných istotách. Ľudia peniazom pripisujú hodnotu, ktorou sa odmeňujú v prípade frustrácie…. Jednoduchšia odpoveď nie je! Otázkou je možno, koľko peňazí kto potrebuje a akú rolu im pripisujeme v našom rebríčku hodnôt.

Päťka je o veľkom výbere možností…. Áno, možností je skutočne veľa, v obchode plnom preplnených regálov, nespočetné množstvo duchovných ideí, para ideí, náboženských novo názorov, že človek skutočne môže načas stratiť smer v obrovských možnostiach, ak chce vybrať správnu…. Lenže ktorá je tá správna? Na toto neexistuje odpoveď. Myslím, že každá vybraná možnosť je správna pre konkrétneho človeka. Nič jednoducho nie je buď správne alebo nesprávne….

6, 7 a 8mička v sebe obsahujú predošlých 5.

Verejná správa SR - Neriešenie problémov vyvoláva frustráciu učiteľov,  hovorí Kočan z ISU
Obrázok: Zdroj: https://www.vssr.sk/clanok-z-titulky/neriesenie-problemov-vyvolava-frustraciu-ucitelov-hovori-kocan-z-isu.htm

Inteligencia národa vyjadrená účasťou na referende

22.01.2023

Čím je človek starší, tým je skúsenejší a múdrejší, ako sa vraví, a pravdupovediac je to aj pravda. Byť občanom štátu detto. Ak niekto nahliadne do minulosti úspešnosti referend na Slovensku, zdá sa, že sme múdrejší a skúsenejší iba o účasť v Európskej únii. Čerpáme z nej ekonomické injekcie, avšak kritériá bonusu často ani nesplníme. Čím to asi bude? Do [...]

Úvaha: Čo by v dnešných časoch urobil Ježiš?

17.04.2022

Len na úvod chcem povedať, že v nijakom prípade sa nechcem dotýkať veriacich alebo útočiť na ich pohľad na vieru, keďže máme kresťanské sviatky zmŕtvychvstania Pána. Moja viera je silná, preto si v posledných dňoch kladiem otázku, ktorú sme často nosili ako tínedžeri v USA ako prívesok na ruke znejúc: „WWJD“? Pre tých, ktorí vedia, o čom píšem, je tam [...]

Slovensko žije Ukrajinou. Sme tak solidárni alebo sa strácame v bytí?

27.03.2022

Život počas korony sa ešte väčšmi zamotal vojnou, aby život nebol nudný a prípadne aby sme sa viacej starali o blaho iných ako to svoje. Nemôžem opomenúť, že žlto modrá farba sa mi vryla do pamäti asi viac ako nikdy predtým. Konflikt, ktorý vznikol už dávnejšie sa vyvíja smerom, ako sa situácii postavili vedúci predstavitelia krajín, pýtam sa, ako veľmi sa nás toto [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 52
Celková čítanosť: 112080x
Priemerná čítanosť článkov: 2155x

Autor blogu

Kategórie