Založ si blog

Sebaláska. Ako ju vnímate alebo čo vám o nej nepovedia?

Stretla som sa viackrát v situácii, keď som vnímala človeka, ako trpí vnútorne práve cez jeho vonkajšie prejavy hašterivosti a uštipačnosti voči mne. Povedala som si, dobre, hovorí to veľa o Tebe, len škoda, že si tú svoju bolesť neuvedomuješ. Určite ste stretli veľa takýchto ľudí a nedajbože ste si kvôli nim niečo sebe vyčítali. Lebo aj to sa môže stať.

V živote, ak nemáme uchopenú tému sebalásky, ľahko sa stávame obeťami vlastnej mysle, ktorá nás projektuje do role obetí a trpiteľov. Nedokážeme akosi rozlíšiť, že ak na nás niekto namieri svoj neriešený problém, podľahneme myšlienke, že vlastne sme taký, ako nám to prezentuje dotyčný. Vskutku je to pravda do tej miery, kým pochopíme, že je naším dobrým zrkadlom a vtedy nastáva ten moment uvedomenia, že dokážem na sebe pracovať, lebo vonkajší svet je premietačkou plátna toho vnútorného.

Keď dosiahneme vyšší stupeň vnímavosti, tieto situácie budú pre nás ľahšie detekovateľné a budeme mať schopnosť s nimi patrične naložiť v náš prospech.

Stavím sa, že o sebaláske Vám skoro nikto nič nepovedal, preto sa Vám mohlo zdať, že niečo také azda ani neexistuje. Že je to vlastne pestovanie dobrých vzťahov, každému pritakávať aj za cenu vlastnej bolesti, s nikým sa neškriepiť a uspokojiť sa aj s tým málom, čo nám hodia.

Mali ste z toho zmiešané pocity? Prinajlepšom ste zatiahli ručnú brzdu a ošetrili ste svoju myseľ novými návykmi. Tými, že Vy ste na prvom mieste, Vy ste tvorca svojho života a žiadna iná bytosť nemá právo vám ho nariaďovať, opravovať, upravovať a cielene vami manipulovať. Vlastne má právo, ale vaše právo je zachovať si práve to vaše právo na svoje právo. Svoje právo výberu, možností, reakcií a vnútorných postojov.

Sebaláska sa rodí z hlbokého uvedomenia, niekedy aj cez prežitú vnútornú bolesť, ktorá nám vlastne prezrádza, že sme čosi v sebe zanedbali. Je to ale zároveň príležitosť veci napraviť a nie hádzať flintu do žita. Námaha spravidla prináša plody.

Je správne povedať si svoj názor, aj keby celý svet stál proti vám, pretože ste to vy, jedinečná bytosť, prostredníctvom ktorej sa vyjadruje vaša duša a jej poslanie na tejto Zemi. Netreba hodnotiť, ak vaše správanie niekoho urazilo, ranilo, prípadne naštvalo. Sebareflexia je výborná vec do tej miery, pokiaľ sa zhoduje s našou konštruktívnou sebakritikou nie však seba trýzňou. Pretože nikto z nás nie je dokonalý, náš život je celoživotná škola, nie prázdniny.

Že je v poriadku venovať voľný čas sebe, pre seba a že si doprajem byť samým sebou so samým sebou. Povedať nie, odmietnuť, či dokonca nakričať je tiež prejavom, že si vážime seba.

Sebaláska je téma, ktorú nás v škole neučia, čo je škoda, ak ju však človek v živote raz objaví, už sa jej prakticky nechce vzdať. A to je to krásne, radostné, uvedomelé

self-love rainbow
Zdroje obrázka: https://positivelypresent.com/2018/11/6-self-love-essentials.html

Inteligencia národa vyjadrená účasťou na referende

22.01.2023

Čím je človek starší, tým je skúsenejší a múdrejší, ako sa vraví, a pravdupovediac je to aj pravda. Byť občanom štátu detto. Ak niekto nahliadne do minulosti úspešnosti referend na Slovensku, zdá sa, že sme múdrejší a skúsenejší iba o účasť v Európskej únii. Čerpáme z nej ekonomické injekcie, avšak kritériá bonusu často ani nesplníme. Čím to asi bude? Do [...]

Úvaha: Čo by v dnešných časoch urobil Ježiš?

17.04.2022

Len na úvod chcem povedať, že v nijakom prípade sa nechcem dotýkať veriacich alebo útočiť na ich pohľad na vieru, keďže máme kresťanské sviatky zmŕtvychvstania Pána. Moja viera je silná, preto si v posledných dňoch kladiem otázku, ktorú sme často nosili ako tínedžeri v USA ako prívesok na ruke znejúc: „WWJD“? Pre tých, ktorí vedia, o čom píšem, je tam [...]

Slovensko žije Ukrajinou. Sme tak solidárni alebo sa strácame v bytí?

27.03.2022

Život počas korony sa ešte väčšmi zamotal vojnou, aby život nebol nudný a prípadne aby sme sa viacej starali o blaho iných ako to svoje. Nemôžem opomenúť, že žlto modrá farba sa mi vryla do pamäti asi viac ako nikdy predtým. Konflikt, ktorý vznikol už dávnejšie sa vyvíja smerom, ako sa situácii postavili vedúci predstavitelia krajín, pýtam sa, ako veľmi sa nás toto [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 07:54

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 52
Celková čítanosť: 113363x
Priemerná čítanosť článkov: 2180x

Autor blogu

Kategórie