Založ si blog

Kedy sme vyhorení?

Doba je rýchla, povinností a požiadaviek veľa, kolotoč práce, a my samotní sme niekde na vedľajšej koľaji. Stalo sa Vám už niekedy, že ste mali pocit, že zrazu všetko zastalo, doslova, a vy ste boli nútení prehodnotiť váš rebríček hodnôt, lebo ďalej sa tou istou cestou jednoducho ísť nedalo?

Na sociálnych sieťach sa prezentuje vo veľkom dokonalosť a často môžeme získať pocit vlastnej nedostatočnosti, čo začarovaný kruh ešte viac prehlbuje. Sami seba dokážeme uviesť pod tak obrovský tlak, že keby ste otvorili pomyslený poklop, tak by ste jednoducho vybuchli ako keď vybuchne unikajúci plyn. Zbierame si životom a skúsenosťami, či už dobrými alebo zlými, (tie zlé nás zotročujú najviac), kedy si veľakrát rozoberáme situáciu z rôznych uhlov a nie a nie nájsť východiska. Zrazu nepomôže ani utišujúci čaj, prechádzka v prírode, rozhovor s priateľmi, pretože mozog je tak preťažený a prehlušený myšlienkovými produktami, ktoré sú ani neni pravdou, že nestíha filtrovať ani vlastné myšlienky. Je to veľakrát obranný mechanizmus nášho ega, keď ego dostalo na frak a zrazu potrebuje akceptovať podmienky, v ktorých sme sa ocitli. Nie pre každého z nás je to jednoduché, najmä v dnešnej dobe sa prispôsobovať mentálne, duševne a fyzicky. Je preto logické, že vlastné telo je najlepším detektorom prichádzajúcej nerovnováhy. Sme dokonca tak sofistikovaní ignorovaním jeho signálov, že veľakrát sa ho snažíme oklamať a zmiasť nadmerným užívaním kofeínu, energeťákov, CBD a mnohé iné.

Pretože: zmeniť návyky a vzorce myslenia nie je jednoduché, je to ale nevyhnutné, pretože začarovaný kruh sa bude točiť dokolečka. Treba ho zastaviť, prinajlepšom z neho vystúpiť si, vziať si ponaučenie zo svojich chýb, netrestať sa za ne a akceptovať, že sme iba ľuďmi. Nikto nás nemôže nútiť robiť to, čo sami nechceme.

Veľakrát prídeme na to, že príčinou predsa nie je vonkajší svet, ale naše reakcie naň. A tak pomaly vieme prijať potrebné zmeny. Uvedomiť si, nastaviť priority, podľa rebríčka našich hodnôt……Aj tak väčšinou všetci prídeme na tie isté: zdravie, pokoj, láska, pohoda, dobré priateľské vzťahy, dobré rodinné vzťahy, relax, koníčky…..

Zhrnutím vlastne poukazujem na to, že vyhorenie je tu preto, aby sme prehodili výhybku v živote, aby sme zmenili smer k lepšiemu, prosperujúcejšiemu zajtrajšiu a mysleli na sebe, pre seba a následne sa vieme plní dobrej nálady a oduševnenia venovať iným.

10 príznakov syndrómu vyhorenia a otázky, ktoré ich odhalia | Akobuk
Zdroj obrázka: https://akobuk.sk/priznaky-vyhorenia/

Inteligencia národa vyjadrená účasťou na referende

22.01.2023

Čím je človek starší, tým je skúsenejší a múdrejší, ako sa vraví, a pravdupovediac je to aj pravda. Byť občanom štátu detto. Ak niekto nahliadne do minulosti úspešnosti referend na Slovensku, zdá sa, že sme múdrejší a skúsenejší iba o účasť v Európskej únii. Čerpáme z nej ekonomické injekcie, avšak kritériá bonusu často ani nesplníme. Čím to asi bude? Do [...]

Úvaha: Čo by v dnešných časoch urobil Ježiš?

17.04.2022

Len na úvod chcem povedať, že v nijakom prípade sa nechcem dotýkať veriacich alebo útočiť na ich pohľad na vieru, keďže máme kresťanské sviatky zmŕtvychvstania Pána. Moja viera je silná, preto si v posledných dňoch kladiem otázku, ktorú sme často nosili ako tínedžeri v USA ako prívesok na ruke znejúc: „WWJD“? Pre tých, ktorí vedia, o čom píšem, je tam [...]

Slovensko žije Ukrajinou. Sme tak solidárni alebo sa strácame v bytí?

27.03.2022

Život počas korony sa ešte väčšmi zamotal vojnou, aby život nebol nudný a prípadne aby sme sa viacej starali o blaho iných ako to svoje. Nemôžem opomenúť, že žlto modrá farba sa mi vryla do pamäti asi viac ako nikdy predtým. Konflikt, ktorý vznikol už dávnejšie sa vyvíja smerom, ako sa situácii postavili vedúci predstavitelia krajín, pýtam sa, ako veľmi sa nás toto [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 52
Celková čítanosť: 113476x
Priemerná čítanosť článkov: 2182x

Autor blogu

Kategórie